Salamander

Antal musiker: 3

Instrument: Sång, Gitarr, Bouzouki, Violin, Percussion

Genre: Folkmusik, Världsmusik

Plats: Göteborg

Artist- och konsertinfo

Artistinfo

Salamander är en Göteborgsbaserad trio som spelar musik ur olika judiska traditioner. Gruppen har varit aktiv sedan år 2010, och har sedan dess uppträtt på allt från intima caféscener till kyrkor, muséer, kulturhus och folkmusikfestivaler i hela landet.

Repertoaren utgörs i viss mån av klezmer, men gruppens främsta målsättning är att lyfta fram musik från judiska traditioner som är mindre kända för allmänheten än klezmertraditionen. Som exempel kan nämnas den sefardiska vistraditionen från Medelhavsområdet, som har sina rötter i de medeltida spanska judarnas musik – samt chassidiska religiösa lovsånger, vars texter oftast är på hebreiska och utgörs av bibelverser från Psaltaren satta till traditionella melodier.

Salamander spelar ibland även tidig musik från medeltid, renässans och barock i folkmusikalisk tappning, och ibland slinker även andra typer av folkmusik med – till exempel grekisk rebetikamusik – men gruppens huvudfokus är på judisk folkmusik.

Salamandern, som gett namn till gruppen, är i antika och medeltida symbolvärldar och mysterietraditioner en eldande – en av de fyra elementarandarna. Salamandern är sinnebilden för modet och dådkraften som betvingar smärtans eld.

Salamander finns även i en mindre version, och heter då Salamander Duo.

Marita Johansson: Sång, gitarr och tamburin
Jonas Liljeström: Fiol, sång och ramtrumma
Emil Pernblad: Irländsk bouzouki och gitarr

Konsertinfo

Beroende på uppdragsgivarens önskemål kan Salamander erbjuda en konsertrepertoar bestående av enbart judisk musik – eller en blandad repertoar bestående av både judisk musik, andra folkmusikstilar och tidig musik. Publiken får tillgång till skrivna programblad med utförlig information om låtarnas ursprung samt textöversättningar.

När Salamander har uppträtt med den judiska repertoaren i kyrkor – och i synnerhet de andliga visorna ur chassidisk tradition med bibeltexter som grund – har det framgått att prästerna gärna väver in visornas texter i sin andaktspredikan. Resultatet blir mycket fint och effektfullt, och samspelet mellan predikan och musik blir på detta sätt väldigt naturligt och intimt. På så vis lämpar sig Salamanders musik väl för musikgudstjänster.

Standardlängd för en konsert är ca 60 minuter.

Salamander kan även erbjuda ett kombinerat föredrag och konsert med judisk historia, kultur och musik som tema. Föredraget hålls och har skrivits av Jonas Liljeström, som utöver att vara medlem i gruppen även är musiketnolog utbildad vid Göteborgs universitet. Han har även delvis judiskt påbrå.

Standardlängd för en föredragskonsert är ca 90 minuter, beroende på hur lång sektionen för frågor och diskussion blir.

Spotify

Kontaktformulär

Förnamn*
Efternamn*
Email*
Telefonnr.
Meddelande*
Soun Corcos, Kultursamordnare Mölnlycke Kulturhus
Trion Salamander tog med oss på en känslofylld resa i tid och rum. Marita Johanssons djupa och vackra sång svepte över oss som en varm filt, bärandes på både sorg och styrka. Det är lätt att imponeras av trions professionalitet och närvaro.