Krilja

Antal musiker: 3

Instrument: Sång, Violin, Gitarr, Percussion

Genre: Folkmusik, Världsmusik

Plats: Göteborg

Artist- och konsertinfo

Artistinfo

Krilja är en Göteborgsbaserad trio som spelar traditionell romsk musik från Ryssland och Östeuropa. Musiken skiftar mellan det lyriskt melankoliska och det eldigt intensiva. Texterna är på romanes och ryska och handlar om sorg, smärta, fattigdom och lidande, men även om kärlek och passion.

Krilja grundades år 2010 och har sedan dess uppträtt i hela Sverige, från caféscener och kulturhus till konstmuséer och kyrkor. De har även turnerat utomlands; i Skottland på våren 2013 och på Island på sommaren 2017.

Krilja lyfter fram en aspekt av den romska musiktraditionen som är mindre känd än den balkanska/sydösteuropeiska tradition som representeras av artister som Taraf de Haïdouks och Goran Bregovic, och de gör det på sitt eget sätt. De försöker inte efterlikna någon annan utan definierar sitt eget sound – men alltid med respekt för traditionen som repertoaren kommer från. Alla medlemmar har djup kunskap om den rysk-romska musiktraditionen och stilidiomet.

Krilja är aktuella med en remixad/remastrad nyutgåva av sitt debutalbum, som släpptes i januari 2022. Skivan har fått entusiastiska recensioner och har spelats på radio i hela världen.

Marita Johansson: Sång, gitarr, tamburin
Jonas Liljeström: Fiol, sång
Emil Pernblad: gitarr

Konsertinfo

Standardlängd för en konsert är ca 60 minuter. Publiken får tillgång till skrivna programblad med utförlig information om musikens ursprung.

Utöver det sedvanliga konsertformatet kan Krilja även erbjuda ett kombinerat föredrag och konsert med romernas historia, kultur och musik som tema. Den sammanlagda längden är ca 90 minuter beroende på hur lång avdelningen för frågor och diskussion blir.

Kriljas föredrag framförs och har skrivits av Jonas Liljeström, som utöver musiker även är musiketnolog utbildad vid Göteborgs universitet.

Spotify

Kontaktformulär

Förnamn*
Efternamn*
Email*
Telefonnr.
Meddelande*
Ulf Gustavsson, Upsala Nya Tidning
En musikskatt värd fler lyssnare presenterar Göteborgstrion Krilja debutalbumet. Det handlar om romska sånger från Ryssland och Östeuropa, ofta från 1800-talet och framåt, i på en gång dynamiskt välsnittade och känslomässigt expressiva arrangemang för fiol, gitarr och sång. Och med en suggestiv rytmik som stundtals bär spår av flamenco. Marita Johanssons bäriga röst bidrar i hög grad till att lyfta fram såväl passionen som melankolin, sorgen och smärtan i dessa sånger. Variationen i uttryck och stämningar är stor, men intrycket helgjutet.