Jenny Lierud

Antal musiker: 1

Instrument: Barockcello

Genre: Klassisk, Barock, Tidig musik

Plats: Stockholm

Artist- och konsertinfo

Artistinfo

Jenny Lierud är barockcellist och cellist från Stockholm. Hon har en rikt varierad repertoar, från svensk folkmusik till nyskriven musik, men det är tidig musik som ligger henne varmast om hjärtat. Hon har specialiserat sig på främst barockmusiken och dess stora variationsrikedom, och den ger henne alltid utrymme att uttrycka sig musikaliskt på nya sätt.

Jenny gillar att spela solostycken lika mycket som att spela en ackompanjerande basso continuo-linje, men mest av allt älskar hon att spela kammarmusik. Samspelet med andra musiker är hennes största inspiration och det finns få saker som slår den spelglädje hon finner tillsammans med medmusiker.

Jenny är med i, och driver, olika ensembler: Bastard Barock, No Treble, 12-string Consort, Boxwood & Bows och Laia Arkestra. Hon frilansar även i hela Sverige och har också Europa som arbetsfält. Detta har gett henne möjligheten att, i tillägg till konserter med sina egna ensembler, spela i många olika projekt och sammanhang.

Jenny är utbildad vid Norges Musikkhøgskole, Kungliga Musikhögskolan och Koninklijk Conservatorium i Haag.

Konsertinfo

Jenny är öppen för alla typer av frilansuppdrag. Hon har stor erfarenhet av att spela basso continuo i både större och mindre ensembler, instrumentalmusik och med sångare/körer. Med sin specialisering på tidig musik, från tidig barock till romantik har hon kunskap om de olika roller hon som cellist har i olika repertoar och sammanhang.
Hon spelar gärna även senare klassisk musik på modern cello, och skyggar inte heller för musik från andra genrer.

Jenny erbjuder också solokonserter där hon utforskar den allra tidigaste solorepertoaren för cello mellan åren 1687-1755. Denna tidiga cellorepertoar är, förutom sviterna av Bach, inte så känd och spelas sällan. Konserten tar sin början i Bologna 1687, där det allra första solot för cello som vi känner till idag skrevs av G.B. Antonii, och landa i 1750-talets Bonn där en annan italienare,
J. Dall’Abaco, var verksam och skrev sina Capricci för solocello.

Kontaktformulär

Förnamn*
Efternamn*
Email*
Telefonnr.
Meddelande*